Aardappelbroodjes
bereiding: 2 uur 45 min

Schrik niet van de bereidingstijd het brood moet namelijk 2x rijzen(1x 1,5 uur en 1x 30 min).

Het recept!

Recept: voor 18 broodjes, 10 bij 10 cm
– 800 gram patent bloem
– 50g boter
– 1 eetlepel zout
– 200 g koude, zeer glad gepureerde aardappelen.
– 350ml handwarme melk

(ik heb 100ml melk en 250ml karnemelk gebruikt, melk was op. Karnemelk zorgt er tevens voor dat het meer rijst door het zuur in de karnemelk)
– 15g verse gist of 7g instant gist

Bereiding:
Doe de 800g bloem in een grote kom en voeg 1 eetlepel zout toe.
Maak de 350ml melk warm(gewoon lauw warm), voeg daarna de 7g gist toe. Laat dit even staan tot dat je de aardappelpuree heb toegevoegd.
pureer de 200g aardappelen, dit kan met een staafmixen/keukenmachine of aardappelstamper.

Meng de aardappelpuree en de melk met gist door de bloem. Dit wordt een deegbal dat je 10 min goed stevig moet kneden. Hoe beter je het kneed, hoe zachter het deeg en hoe beter het gist zijn werk kan doen.

Doe de deegbal terug in de kom en laat het 1,5 uur rijzen. Over de kom doe je wat huishoudfolie en laat je het rijzen op kamer temperatuur.

Na de 1,5 uur sla je het deeg op het werkvlak neer.
Zet alvast de oven aan op 220 graden.

Maak hierna 18 porties van de deegbal(of grotere broden). Vet de bakplaten in of leg er bakfolie op en verdeel de 18 porties over de bakplaten.

Dit gedaan? TOP!!
Leg een vochtige theedoek over de bakplaten en laat dit nog 1x 30 min rijzen. Het deeg zal zich verdubbelen in grote.

Na de 30 minuten zet bakplaat met de broodjes in spé in oven voor 15 a 20 min.

Check na de 15 minuten of ze goed zijn.
Dit doe je door te kloppen op de onderkant van het brood.

Als variant kan je ze ook zoet maken door er simpel weg 60g suiker aan toe te voegen!